A Tour Mawallok tanya tágas formális kertje

A Mawallok tanyát körülvevő csodálatos kertet, amely a Victoria nyugati részén, Beaufort mellett található, 1909-ben fektette le William Guilfoyle - a Melbourne-i Királyi Botanikus Kert igazgatójaként nyugdíjba vonulásának évében - és vitathatatlanul ő a legnagyszerűbb magánműve.

A 20. század elején letelepedett nyugati kerület számos ingatlanát sűrűn ültetett fák övezik, különösen fenyők és ciprusok, valamint sövényeket és kőfalakat. A Mawallok sem kivétel.

Sűrűn ültetett fák és cserjék vezetik az utat, amely a tó felé vezet.

E menedékkeret keretében Guilfoyle egy kertet tervezett az újonnan épült tanya kiegészítésére, amelyet Melbourne építész, Rodney Alsop tervez, és amely festményes kompozíciókkal díszíti a burkokat, elsöprő tetőket és durvaöntött falakat.

A ház egyszerű és merészen megfogalmazott formáival nagy távolságra látható, piszkosfehér falai és vörös tetője a központi fókuszpont az expanzív pázsit és a nagy fák között.

Északra nézve a Mawallok előterétől, amelynek földterületét William Guilfoyle híres tájkertész tervezte 1909-ben.

Manapság a 2, 5 hektáros kert megerősíti Guilfoyle látomásának és bölcsességének ragyogását az átfogó kilátások készítésében.

Terve az arabesque cserjés ágyakat mutatja, amelyek nagy terek érdekes formáját adják a kígyó gyalogos sétákkal és pálmákkal (később eltávolítva), amelyek pázsitra vannak pontozva, ami Guilfoyle stílusára jellemző.

Ívelt utak vezetnek a látogatókhoz a kilátásban a kert körül.

Ezeket a kilátásokat tovább javították az 1920-as években, amikor kifejlesztették a Sir John Monash által tervezett és természetes forrásból táplált tót.

Az 1937-ben ásott elsüllyedt árok elválasztja a kertet egy hat lyukú golfpályáról, és akadálytalan kilátást nyújt a házról a tóra.

Az acanthus tüskék képezik a ház kilátását.

Peter Watts, az kertészettörténész és az NSW történelmi házak alapító igazgatója elmondta: "Guilfoyle terve egyértelműen megmutatja, hogy a kert kialakításának legfontosabb alapelve a Pireneusok hegységének északi irányú kilátása, és különösen a Cole-hegység volt., kb. 20 km-re északra. "

A történelmi panoráma megőrzése érdekében a Mitchell család, akik 1980 óta birtokolták a Mawallokot, ellenálltak egy szélerőműpark építésének a közelben.

A Stockyard Hill szélerőműpark konzorcium javasolta 242 turbina felállítását 156 kilométernyi vidéki földterületen.

A ház melléképülete.

A Mitchell-ek számára kulcsfontosságú kérdés az volt, hogy a javasolt szélerőműpark milyen hatással lenne a tanya északi irányára.

Azt javasolták, hogy a turbina körülbelül 132 méter magas legyen - egy 35 emeletes épület magassága körül.

Peter és a szakértői testület, köztük az építészettörténész, Harriet Edquist és a tájépítész, John Patrick azzal érveltek, hogy a kert nemzeti jelentőségű szempontból olyan fontos volt, hogy megérdemli, hogy a kilátásokat megóvják a szélturbinák.

A szőlővel borított pergola és azon túl.

A történelmi kertek győzelmének tekinthetően a Mawallok északi teraszának központi néző kúpjában látható 20 turbina tervét elhagyták.

A döntés 2010 végén fontos precedenst teremtett. Peter azt mondja: "A jövőben nehezebb lesz azzal érvelni, hogy a fontos történelmi kertek kilátásait figyelmen kívül hagyhatják azok, akik jelentős infrastrukturális fejlesztéseket javasolnak."

Rózsaszín és fehér százszorszépek keret egy részét a gyep.

Lehet, hogy a kert látogatói ebben a hónapban nincsenek tisztában a szélerőműpark vitajával és az azt követő eredményekkel, ám minden bizonnyal értékelni fogják a kert kiváló kilátásait.

A Mitchell család jelenlegi politikája az, hogy Guilfoyle szándékainak együttérzőjeként megőrizze és bizonyos esetekben helyreállítsa a kertet ültetéssel, ezzel megőrizve jellegét.

A virágzó cserje philadelphus.

Nem sokkal azután, hogy 1983-ban Mawallokba költözött, Jocelyn Mitchell a szerpentin útjainak nagy részét visszatért eredeti formájába.

Ezek a sétányos séták a sűrűn ültetett kerületi cserjésekben szövik át, és különböző nézőpontokban nyílnak, hogy a pázsitra nézzenek. Az évszázados fák, köztük különféle tölgyek és kiemelkedő ló gesztenye, kiemelkednek.

Vágott sövények és felsőkertek a füves teniszpályát hirdeti.

A jelenlegi őrzők Stephen és Serena Mitchell saját kiegészítéseket készítenek. A régi gyümölcsösterületbe egy emelt ágyakkal felszerelt zöldségkert épült.

"Az ötletet a Melbourne-i Botanikus Kert gyermekek kertjéből kölcsönzöttem" - mondja Serena.

Jelenlegi tulajdonosok Stephen és Serena Mitchell.

A rajztáblán egy másik projekt a sziklás kertterület tájképe az étkezőablak közelében.

"Az inspirációm az a" vulkán ", amelyet Guilfoyle csodálatos pozsgás növényekkel tervezett a [Botanikus] Kertbe" - mondja. "De még mindig gondolkodási szakaszban vagyunk."

Nem valószínű azonban, hogy a Mitchell-eknek 3000 drazsikus talajt kell behozniuk az evezősökből, mint ahogyan azt a korábbi kertészeknek meg kellett tennie!

A kert kilátásait az 1920-as években tovább javították, amikor Sir John Monash által kidolgozott tó kifejlesztésére került sor.

2012-ben William Guilfoyle halálának századik évfordulója volt. A Mitchellsnek köszönhetően látomásos kertterve továbbra is a 18. századi tájmozgás stílusát tükrözi, bár valóban ausztráliai összefüggésben, a második században épült kertre.

Címkék:  Élet és étkezés Fürdőszoba és mosoda Szabadban és Kertészet 

Érdekes Cikkek

add